I.UHLIARIK: Nie je šťastné, aby si pravicové strany preťahovali voličov

23.02.2012 Ilava

Dubnica nad Váhom 23. februára (TASR) – Nárast preferencií v porovnaní s volebným výsledkom Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) v roku 2010 je minimálne spolovice odrazom krokov, ktoré hnutie urobilo. Po dnešnom mítingu KDH v Dome kultúry v Dubnici to povedal minister zdravotníctva a podpredseda hnutia Ivan Uhliarik.

Pripustil, že je to aj dôsledkom faktu, že ku KDH sa v prieskumoch prikláňajú aj voliči SDKÚ-DS. „Nie je úplne šťastné, aby si pravicové strany takýmto spôsobom preťahovali voličov a toto nie je ani zámer Kresťanskodemokratického hnutia. Za tie necelé dva roky sme nestihli všetko, no občania určite vidia tie pozitívne kroky, ktoré sme urobili,“ dodal Uhliarik.

Podľa predsedu Ústavnoprávneho výboru NR SR Radoslava Procházku bude na Slovensku rásť tlak na zmenu volebného zákona a bude smerovať predovšetkým k zmene počtu volebných obvodov. Pripomenul, že už počas tohto volebného obdobia prišlo KDH s návrhom na zvýšenie počtu volebných obvodov, ostatné parlamentné strany s tým podľa neho nesúhlasili.

„Snaha KDH smeruje k tomu, aby sa zintenzívnila a zlepšila väzba medzi voličom a jeho zástupcom a aby bolo rovnomernejšie regionálne rozvrstvenie poslancov v parlamente. Dnes je tretina poslancov z Bratislavy, no v Bratislave nežije tretina obyvateľov Slovenska,“ podotkol Procházka s tým, že túto disproporciu by čiastočne odstránilo zvýšenie počtu volebných obvodov na štyri, prípadne na osem.

Dnešný predvolebný míting hnutia doplnený o krátky kultúrny program si nenechalo ujsť vyše 50 Dubničanov, ktorým sa okrem ministra zdravotníctva a poslanca Procházku prihovorili aj europoslankyňa Anna Záborská a ašpiranti na poslanecké kreslo za KDH Pavol Čiernik a Ján Rehák.
 

Vyberte región